Testament

U hebt bezittingen die na uw overlijden ergens naar toe moeten. Alleen als u geen nabestaanden hebt en er is verder niets geregeld in een testament, komen al uw bezittingen aan de staat toe. Maar ook als u wel nabestaanden hebt, kunt u het verdelen van uw nalatenschap maar op één manier goed regelen, n.l. met een testament.

Een testament is een door de notaris opgestelde akte, waarin u regelt wat er na uw dood met de nalatenschap gebeurt. Met name geld, waardepapieren, onroerend goed en zeer waardevolle voorwerpen kunnen door middel van een testament door de u aan uw kinderen of andere erfgenamen worden toebedeeld. Ook kunnen erfstellingen worden gedaan, waarbij bijvoorbeeld personen of instellingen benoemd worden tot erfgenamen. Kijkt u eens op www.nalaten.nl voor het opnemen van een goed doel in uw testament.

De vraag, of een testament noodzakelijk is, kan het beste door de notaris worden beantwoord. Sinds 1 januari 2003 is het nieuwe erfrecht van kracht. Daardoor is over het algemeen in minder situaties dan voorheen een testament noodzakelijk. Maar het kopen van een huis, samenwonen en kinderen kunnen allemaal aanleidingen zijn voor een gesprek over een testament.

Hoe weet u nu of iemand die is overleden een testament heeft? Daarvoor is er het Centraal Testamentenregister. Na een overlijden heeft iedereen daar toegang toe. De handigste manier om na te gaan of iemand een testament heeft laten maken is door dit aan een notaris te vragen. Hij of zij zal dan het register raadplegen en u adviseren over de stappen die het best kunnen worden ondernomen.


© Copyright 2007-2024 - MementoMori.nl
powered by Hassefras BV.